Yerba Mate
Piękno

Yerba Mate

Yerba Mate

Yerba Mate to odkrycie Indian Guarani, wysuszone i zmielone lub świeże liście ostrokrzewu paragwajskiego. Nazwa Yerba Mate pochodzi od jezuitów, przekształcone słowo herba czyli zioło i mati czyli tykwa w, której parzy się ziele. Zawartość kofeiny waha się od 0,7 do 2 % i zależy od gatunku herbaty. Rzucie liści ostrokrzewu łagodzi zmęczenie i uczucie głodu oraz rozjaśnia umysł. Napar z Yerba Mate jest dobrym źródłem polifenoli, które mają właściwości przeciwutleniające. Obniża pozom cholesterolu, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, działa moczopędnie i pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Zaleca się stosowanie Yerba Mate w leczeniu otyłości.

Yerba Mate ma

działanie podobne do kawy i podobnie jak ona zawiera kofeinę, która w tym przypadku czasem nazywana jest mateiną oraz teobrominę czyli substancję pobudzającą. Poza tym Yerba rozluźnia, poprawia sprawność koncentracji, intelektualną oraz fizyczną dodatkowo likwiduje objawy zmęczenia. Dzięki występowaniu witaminy B a również działanie antydepresyjne a co za tym idzie poprawia nastrój.

Yerba Mate poprawia trawienie i łagodzi problemy gastryczne, poprawia perystaltykę jelit przyspieszając przemianę materii. Odradza się jednak spożywanie Mate osobom z chorobą wrzodową, podobnie jak inne herbaty ma działanie moczopędne jednocześnie łagodząc problemy z pęcherzem. Dodatkowo wspiera pracę nerek, pomagając również oczyszczać organizm z toksyn.

W Yerba Mate występuje naprawdę wiele witamin i minerałów, które bardzo dobrze wpływają na organizm, są to np.: Witamina A (uodparniająca organizm a jednocześnie dobrze wpływająca na wzrok), żelazo (poprawienie sprawności fizycznej), sód, potas i wapno (wzmacniają kości), magnez, krzem, fosfor (razem korzystnie wpływają na układ wydalniczy i nerwowy). Witaminy z grupy B a dokładniej B1 i B2, które ułatwiają trawienie, wzmacniają włosy, zapobiegają zapaleniom oczu.

Dowiedziono, że Mate ma właściwości: przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, ochronne na serce, pobudzające i przeciwgrzybiczne (hamuje wzrost drożdżaka, który jest przyczyną powstawania, np. łupieżu). Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu, pobudza wydzielanie żółci.

Ekstrakt z liści ostrokrzewu paragwajskiego hamuje enzymy degradujące kolagen i elastynę, które są odpowiedzialne za uszkodzenie tkanek w rozedmie płuc i reumatoidalnym zapaleniu stawów. Zapotrzebowanie na elastynę zwiększa się wraz z wiekiem, gdyż  utrata kolagenu i elastyny prowadzi do zmniejszenia elastyczności skóry a także powstawania zmarszczek czy rozstępów.

Mówi się, że napar z Yerba Mate posiada właściwości rakotwórcze, lecz badania te nie zostały jeszcze jednoznacznie potwierdzone. Istnieje jedynie związek z piciem bardzo ciepłych napojów: herbaty czy kawy ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory górnych dróg oddechowych.

Parzenie

W Ameryce Południowej Mate jest można powiedzieć, że

przedmiotem kultu dlatego też parzenie musi następować w konkretny wypracowany przez lata sposób. Mate – czyli spacjalne naczynie do parzenia Yerba Mate, najczęściej wykonywane z tykwy, drewna czy rogu wołu. Bombilla to inaczej mówiąc rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś używano do tego celu bambusa, lecz teraz zwykle jest to metalowa lub srebrna rurka ze zdobieniami, na której końcu znajduje się sitko, które ma zapobiegać przedostawaniu się fusów do ust. Naczynie należy napełnić do połowy liśćmi, zatkać otwór i przekręcić pojemnik o 180 stopni ma to na celu zatrzymanie się większych liści na wierzchu. Na koniec wystarczy zalać wodą w temperaturze 75 stopni (nie może to być wrzątek, ponieważ traci ona wtedy swój smak i właściwości) i parzyć przez około 15 minut. Napar pije się przez rurkę małymi łykami, który ma aromatyczny zapach i zielono-brązowy kolor. Co więcej liście można parzyć kilkukrotnie.

Mówi się, że herbata jest bardziej szkodliwa od kawy. Co może być związane z wypijaniem jej nadmiernych ilości lub złego parzenia. Stosowanie się do zasad parzenia Mate spowoduje zmniejszenie ryzyka popełnienia jednego z tych błędów. Pytanie bardzo ważne kawa czy herbata (Mate). Oba trunki mają bardzo podobne działanie, ale spożywanie kawy ma sporo minusów. Przy systematycznym piciu Yerby plusów jest naprawdę bardzo dużo, a o minusach bardzo rzadko można usłyszeć. Dlatego też zdecydowanie poleca się picie Yerba Mate niż kawy.

No related posts.

You may also like...