Skip to content

Czy mięso może być zdrowe?

Marzena Wielgus

Written by

Marzena Wielgus
Our Score
Click to rate this post!
[Total: Average: ]

Czy mięso może być zdrowe? Tag: anemia    białko    dieta    mięso    wegetarianizm

Wegetarianie i mięsożercy prawdopodobnie zawsze będą na wojennej ścieżce. Jedni i drudzy mają swoje racje i argumenty, mniej lub bardziej słuszne, przy czym wegetarianie często używają argumentów ideologicznych, nie zdrowotnych. Mięsożercy natomiast najczęściej po prostu nie mają zamiaru z niczego rezygnować; jedzenie schabowego nie kojarzy im się ze szczególnym okrucieństwem.

Przejście na wegetarianizm na pewno nie jest rzeczą łatwą; trzeba bardzo uważać, żeby nie doprowadzić do anemii – białko znajdujące się w mięsie trzeba czymś zastąpić. Istotne jest, żeby w diecie wegetariańskiej nie zabrakło produktów takich jak: soja, soczewica, gruboziarniste kasze,

foto202855 6 Czy mięso może być zdrowe?

ciecierzyca, fasola, groch, które zawierają białko w dużych ilościach. Z kolei brokuły, orzechy, suszone brzoskwinie oraz owsianka są doskonałym źródłem żelaza. Osoby które, poza mięsem, drobiem i rybami, wyeliminują ze swojej diety także produkty mleczne, powinny koniecznie zażywać preparaty z witaminą B12, aby nie dopuścić do jej niedoboru w organizmie. Rezygnacja z mleka i jego przetworów wiąże się również z ryzykiem wystąpienia niedoboru witaminy D, która jest obecna przede wszystkim w rybach, tranie oraz mleku krowim. Niedobór witaminy A, zawartej między innymi w tranie rybach morskich oraz mleku, może poskutkować na przykład osłabieniem i zwiększoną podatnością organizmu na infekcje. Dieta wegetariańska musi być urozmaicona; tymczasem niektórzy po prostu gwałtownie przestają jeść mięso. Nagłe przestawienie organizmu na tryb niejedzenia mięsa może mu tylko zaszkodzić. Trzeba koniecznie przeczytać książki i publikacje wegetariańskie, zmiany w diecie wprowadzać stopniowo, warto wybrać się do apteki i kupić, na wszelki wypadek, witaminy w kapsułkach; być może trzeba będzie uzupełnić dietę o jakieś brakujące składniki.

Czy wegetarianie mają rację, twierdząc że mięso jest niezdrowe? Być może niekoniecznie, wiele zależy na przykład od tego, gdzie jest ono kupowane. Mięso dostępne w supermarketach może być wątpliwej jakości; często już sam jego wygląd sugeruje, że nie jest na przykład zbyt świeże. Poza tym, bardzo lubiane przez Polaków wędliny często są bezwartościowe; po uważnym przeczytaniu etykiety okazuje się, że szynka wieprzowa zawiera tylko 14 procent mięsa. Producenci tną koszty maksymalnie, bez oglądania się na zdrowie konsumentów. Wędliny są nafaszerowane konserwantami, solą, dodatkami, jednak przede wszystkim solankami, dzięki którym mięso zwiększa swoją objętość. Warto przełamać skąpstwo, powiedzieć stop kupowanym w supermarketach wędlinom i przestawić się na kupowanie mięsa w małych masarniach, które produkują wyroby według norm z lat dwudziestych, które obowiązywały aż do lat dziewięćdziesiątych, dostępne tam wyroby niemal zawsze charakteryzuje

>>>>  Koniec zmęczonych oczu!

foto202849 8 Czy mięso może być zdrowe?

doskonała jakość. Można również pokusić się o samodzielne wytwarzanie wędlin, wtedy na pewno będą świeże i pozbawione zbędnej chemii. Jeżeli ktoś nie chce rezygnować z zakupów w supermarketach, powinien unikać wyrobów takich jak pasztety, mielonki, klopsy, pulpety i niektóre kiełbasy, szczególnie parówki, które na ogół są pozbawione wartości odżywczych i zawierają tłuste mięso, oddzielone mechanicznie od kości; w skrócie MOM, czyli po prostu zmielone resztki, na przykład drobiu.

Mięso nie jest produktem bezwartościowym, wprost przeciwnie, zawiera bardzo dużo białka, które jest najbardziej sycącym składnikiem odżywczym. Prawdopodobnie to tłumaczy, dlaczego większość ludzi tak chętnie po nie sięga; po prostu łatwo się nim najeść. Dostarcza niezbędnych witamin z grupy B: B1, B12 oraz PP; jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. Zdecydowana większość mięsa nie zawiera węglowodanów, chociaż można je znaleźć w wątrobie i nerkach, które nie powinny być zbyt często spożywane ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Tłuszcz zwierzęcy nie zawiera wielu wartościowych składników odżywczych i nie powinien być często używany. Kaloryczność różnych rodzajów mięsa znacznie różni się od siebie, lepiej jest wybierać mięsa chude i przygotowywać je z możliwie jak najmniejszą ilością tłuszczu. Powinno być duszone, gotowane lub pieczone, natomiast należy unikać mięsa smażonego, rezygnacja z tradycyjnej, nasiąkającej podczas smażenia tłuszczem panierki również jest wskazana. Chude mięso jest znacznie uboższe w nasycone kwasy tłuszczowe niż mięso tłuste; zawiera ich średnio trzy razy mniej. Nasycone kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi i zwiększona krzepliwość krwi, przez co

foto202851 8 Czy mięso może być zdrowe?

zwiększa się zagrożenie zachorowania na miażdżycę.

W dobrze zbilansowanej diecie chude mięso, również drobiowe może gościć na stole mniej więcej kilka razy w tygodniu. Dwa razy w tygodniu powinno się je zastąpić tłustymi rybami morskimi i raz w tygodniu posiłkiem z nasion roślin strączkowych. W krajach, w których choroby na tle miażdżycy, jak choroba niedokrwienna serca są stosunkowo rzadko spotykane, mięsa są przyrządzane z użyciem tłuszczów roślinnych, dzięki czemu spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie jest nadmierne. Warto podkreślić, że Polacy maja upodobanie do przygotowywania posiłków mięsnych z dużym udziałem soli, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia. Dobrze jest wziąć przykład z kuchni śródziemnomorskiej, w której rezygnuje się z soli na rzecz świeżych ziół i naturalnych przypraw; stanowią one źródło cennych antyoksydantów, które minimalizują ryzyko wystąpienia miażdżycy. Kuchnię śródziemnomorską charakteryzuje także podawanie dań mięsnych z dużą ilością świeżych warzyw, wzbogacających dietę w witaminy, składniki mineralne i flawonoidy.

>>>>  Wrzody żołądkowe – jak leczyć?

Osoby dysponujące wystarczającą ilością wolnego czasu nie powinny iść na łatwiznę i jeść w fast foodach, ponieważ nie zawsze można być pewnym, z czego tak naprawdę przyrządza się tam dania. Człowiek po zjedzeniu posiłku w barze szybkiej obsługi czuje się ociężały i bardzo szybko ponownie staje się głodny.

Mięso odpowiednio przyrządzone, świeże, dobre gatunkowo jak najbardziej może być zdrowe i absolutnie nie ma konieczności, żeby z niego rezygnować. Trzeba tylko pamiętać, ze obżeranie się stekami schabowymi nikomu nie wyjdzie na zdrowie, podobnie jak źle skomponowana i wprowadzona gwałtownie dieta wegetariańska.

Previous article

Po co błonnik?

Next article

Biegiem po zdrowie i lepszą kondycję!

Read the discussion

Comments are closed.