Chlorella - opinie na temat alg morskich dla Weight Loss
Chlorella - opinie na temat alg morskich dla Weight Loss
Our Score
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Chlorella – jak to jest?

chlorella pod wod 259x300 1 Chlorella   opinie na temat alg morskich dla Weight LossChlorella to zielone, słodkie, jednokomórkowe glony. Oprócz składników odżywczych roślin, zawiera również kofaktory we właściwych proporcjach, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. W.
Chlorella jest jednym z eukariotów z biologicznego punktu widzenia, alg i złożonej rośliny z jądrem komórkowym. Nie można go porównywać ani mylić z Spirulina lub niebiesko-zielonymi algami, ponieważ są prekarianami i należą do grupy biologicznej, która obejmuje również bakterie.

Chlorella jest dobrze zbadanym “zielonym produktem”, co potwierdzają liczne opublikowane badania. Wiele z tych badań zawiera oświadczenie o jego właściwościach zdrowotnych.

foto202846 6 Chlorella   opinie na temat alg morskich dla Weight Loss

Główne wskazania to jego właściwości wzmacniające odporność i zdolność do odtruwania organizmu ze szkodliwych toksyn. Według naukowców jest to roślina o najwyższej zawartości chlorofilu.

Budowa chlorelli

algi chlorella

Zewnętrzna ściana komórkowa chlorelli jest bardzo twarda, może wiązać się z metalami ciężkimi, pestycydami, toksynami, a następnie usuwać je z ciała. Jednak taka twarda ściana komórkowa jest dużym problemem, ponieważ przewód żołądkowo-jelitowy nie jest w stanie jej rozłożyć, co może powodować problemy żołądkowe. Zatem większość chlorelli przechodzi przez przewód pokarmowy, a następnie jest z niego wydalana. Zapobiega to wchłanianiu i asymilacji ciała przez korzystne składniki zawarte w jego komórkach. W ten sposób skutki zdrowotne chlorelli są drastycznie zredukowane. Aby temu zapobiec, opracowano specjalny proces produkcyjny, w którym ściany komórkowe są łamane i zachowane są wszystkie właściwości zdrowotne chlorelli. Absorpcja chlorelli przez ciało jest w ten sposób zwiększona do 80%.

 

Substancje obecne w chlorelli

Warto zauważyć, że Chlorella zawiera znaczne ilości białek, w tym 8 niezbędnych aminokwasów. Zawiera również dużą ilość witamin, minerałów i chlorofilu. Jest szczególnie bogaty w witaminę A, która występuje w postaci beta-karotenu. Wykryto wysokie stężenia chlorofilu, kwasów nukleinowych, aminokwasów, enzymów, witamin i minerałów.

>>>>  Co jeść, by nie mieć zgagi?

Wykryto wysokie stężenia chlorofilu, kwasów nukleinowych, aminokwasów, enzymów, witamin i minerałów.

Jak działa chlorella?

  • Chlorella oczyszcza organizm z toksyn: ołowiu, rtęci, kadmu, arsenu, pestycydów, insektycydów i polichlorowanych bifenyli.
  • Chlorella stymuluje układ odpornościowy. Wykazano, że chlorella stymuluje produkcję interferonów. Pobudzają aktywność makrofagów, wspierając w ten sposób odporność.
  • Chlorella pomaga leczyć rany.
  • Chlorella jest skuteczny w zapaleniu trzustki, plamicy (krwawienie dziąseł i ruchome zęby) i zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
  • Chlorella może być również pomocna w hepatotoksyczności, zapobieganiu spożyciu alkoholu, zatruciu jelitowym, zaparciom i infekcjom wirusowym, wrzodom i chorobom skóry, alergiom, zapaleniu stawów, drożdżom naczyniowym, podwyższonym poziom cholesterolu, nadciśnieniu, chorobom serca, cukrzycy, zespołowi Epsteina-Barra , chroniczne zmęczenie, choroby związane z

    foto202840 8 Chlorella   opinie na temat alg morskich dla Weight Loss

    drożdżakami Candida.

W jaki sposób chlorella oczyszcza organizm?

Chlorella ma właściwości detoksykacyjne ze względu na ścianę komórkową, a także ze względu na zawartość komórek. Specjalna struktura ściany komórkowej przyciąga i wiąże szkodliwe substancje, takie jak metale ciężkie i pestycydy, zapobiegając w ten sposób ich przenikaniu do organizmu. Chlorella ma najwyższe stężenie chlorofilu wśród wszystkich innych znanych produktów spożywczych. Jest również bogatym źródłem beta-karotenu i cynku, które są ważne w zapobieganiu osłabienia układu odpornościowego.

W jaki sposób chlorella wzmacnia układ odpornościowy?

Istnieją trzy rodzaje komórek obronnych w układzie odpornościowym:

  • Limfocyty B – zwalczanie bakterii
  • Limfocyty T – walka z wirusami i nowotworami
  • Makrofagi – Odporne na guzy, obce białka i chemikalia

Makrofagi są dużymi komórkami, które otaczają i trawią substancje, które są obce dla ciała. Jednak ich liczba jest ograniczona, a zatem ich zdolność do usuwania szkodliwych substancji z krwiobiegu jest ograniczona. Interferon to naturalna sekrecja pobudzająca makrofagi. Chlorella stymuluje limfocyty T i makrofagi poprzez zwiększenie poziomu interferonu, a tym samym zwiększa zdolność organizmu do zwalczania ciał obcych, takich jak bakterie, wirusy, obce białka lub substancje chemiczne. Wpływ chlorelli na układ odpornościowy i jej właściwości przeciwnowotworowe może również wynikać z dużej zawartości chlorofilu i naturalnego beta-karotenu (60%).

>>>>  Make Lash - opinie na temat surowicy do wzrostu rzęs

Ostatnie badania wykazały, że chlorofil jest substancją przeciwnowotworową.

Chlorofil i chlorofilina

uprawa chlorelli

Chlorofil przypomina hemoglobinę, z tą różnicą, że magnez jest głównym składnikiem chlorofilu, a żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny. Chlorofilina jest syntetyczną formą chlorofilu. Naukowcy wolą chlorofilinę ze względu na jej większą stabilność podczas

foto202842 8 Chlorella   opinie na temat alg morskich dla Weight Loss

badań, którą uzyskano zastępując atomy magnezu innymi metalami.

Badanie przeprowadzone w 1994 r., W którym szczurom podawano chlorofil i chlorofilinę, wykazało, że substancje te zmniejszają wchłanianie czynników rakotwórczych występujących w kiełbasach, produktach z grilla i wędzonych.

W publikacji z 1995 roku skupiono się na związku między rakiem sutka i jelit oraz dietą bogatą w mięso i ubogą w błonnik. Naukowcy odkryli, że chlorofilina zmniejsza częstość występowania raka sutka u myszy. Podkreślono także jego skuteczność jako środka chemoprewencyjnego po spożyciu wraz z czynnikiem rakotwórczym. Stwierdzono, że chlorofilina jest równie skuteczna, gdy jej stężenie odpowiada stężeniu chlorofilu wynoszącemu 70-80%.

Regeneracja chlorelli

proszek chlorelli

Chlorofil jest substancją, która przyspiesza gojenie się ran. Jest także przydatny w chorobach układu trawiennego, takich jak zapalenie lub zwiększona przepuszczalność jelit. Ma również właściwości antybakteryjne.

W jaki sposób chlorella może neutralizować nieprzyjemne zapachy?
Chlorofil, roślina bogata w chlorofil, jest często stosowana do zmniejszania lub eliminowania zapachów w jamie ustnej. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne stosuje się je w przypadku zaburzeń flory bakteryjnej, gdy nieprzyjemne gazy powstają, gdy żywność jest rozkładana w jelitach przez niepożądane bakterie.

Inne zastosowania chlorelli

Chlorella jest do tej pory jednym z najbardziej toksycznych środków spożywczych. Chociaż nie zawiera tak dużo białka i beta-karotenu jak Spirulina, zawiera więcej chlorofilu i dwa razy tyle kwasu nukleinowego. Wysoka zawartość kwasów nukleinowych pozwala chlorelli przyspieszyć regenerację i gojenie uszkodzonych tkanek, nawet przy zastosowaniu zewnętrznym, dzięki czynnikowi wzrostu chlorelli. Czynnik wzrostu wzmacnia również odporność poprzez stymulację aktywności limfocytów T, komórek Beta, które chronią przed wirusami, bakteriami i innymi mikroorganizmami. Ten czynnik przyspiesza wzrost u dzieci.

>>>>  sliminazer więcej na ten temat! Opinie, działanie.

Zastosowanie suplementów chlorellowych – ekspertyzy

Produkty Chlorella najbezpieczniej kupować w aptekach. Podstawowym pytaniem jest, czy preparat zawiera chlorellę, której ściany komórkowe zostały rozerwane. To powinno być zawarte na etykiecie. Wiele dostępnych preparatów zawiera chlorellę z nienaruszonymi ścianami komórkowymi, co, jak wiemy, oznacza, że nie daje oczekiwanego efektu. Ważna jest również zawartość chlorofilu. Minimalna porcja to 500 mg, z czego 10 mg powinno być chlorofilem. Preparat należy przechowywać w opakowaniu z ciemnego szkła.

Poprzedni artykułSpirulina – Opinie o alertach odchudzających
Następny artykułAntispur Duo Forte – Opinie na temat wkładek na pięcie
Marzena Wielgus
Blog prowadzony jest przez młodą dietetyczkę, pasjonatkę zdrowego stylu życia i matkę, jak sama Autorka o sobie pisze. Jej energia, pasja i twórcze nastawienie do kreowania intrygującej przestrzeni blogowej mogą imponować. Kobieta zamieszcza przepisy na zdrowe potrawy, które świetnie wpływają zarówno na ciało, jak i na ducha. Z perspektywy fachowca i praktyka w sposób wyczerpujący, a zarazem wyjątkowo lekki opisuje różnego rodzaju recenzje, które poleca swoim Czytelnikom. Najprawdziwsza pasjonatka, którzy posiadaja inklinacje i wyjątkowe zacięcie do prowadzenia zdrowego stylu życia, sprawiającego, że najzwyczajniej w świecie jest szczęśliwym człowiekim, który najwyraźniej spełniają się w tym, co robi. Zdołała przy tym zgromadzić wierne grono czytelników, składające się z osób, które również pragną zadbać o swoje ciało, a także samopoczucie – wiadomo przecież, że człowiek jest jednością psychosomatyczną i wszystkie sfery, w zakresie których funkcjonuje, muszą być poukładane. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę i swoją wiedzą pragną w bardzo przystępny sposób dzielić się z innymi. Najważniejsze jest jednak, że sposób, w jaki żyje potrafi zachwycić i skłonić do tego, aby wziął sprawy w swoje ręce i zrobił dla siebie coś dobrego.